Фактура за транспорт от Германия до България издадена от немска фирма с нула ДДС.
Трябва ли да се самоначисли  20 % ДДС с протокол, и с кой код да го включа в дневник продажби!?
Извинявам се за елементарния въпрос.
Не, не е възможно - пенсионер или не се осигурява по трудово правоотношение, на което е приравнен ДУК. Ако лицето е съдружник да прекрати ДУК-а и да стане СОЛ.

Благодаря, водехме излишен спор с това лице и просто трябваше да прочете друго мнение
Лице по ДУК в ООД без определено възнаграждение се пенсионира.
Възможно ли е да спре да се осигурява за всички осигурителни случаи, а да внася само здравно, и ако да как да промени вида на осигуряването?
Благодаря,
жалко, че и този класификатор е безсмислен по същество.
Благодаря, това е така, по-скоро въпроса ми е има ли императивност , и дали някой следи, и евентуално санкционира  ако назначиш служител с пета цифра 6, а той е със средно образование.
Много ми се иска отговора да е да.
Има ли нормативен акт за задължителна образователна степен за различните длъжности, като изключваме в държавните администрации.
Например длъжността мениджър човешки ресурси - задължително ли е висшето образование, или може да се назначи и лице с основно образование?
Закупен от страна членка стар 7 местен автомобил, който ще се използва за:
- превоз на служителите от местоживеене до месторабота
- когато няма необходимост от първото ще се отдаде под наем на единия от управителите
Имаме ли право на данъчен кредит, за покупката на автомобила /самоначисляване с протокол за ВОП/, както и за последващите разходи и при двата варианта.
Благодаря, по пътя на логиката е така, но ако в 8 си на работното си място и работиш да те санкционират, че си чукнал картата в 7,55 не е редно някак си. Ако работното ти място не е свързано с преобличане и от портала до работното ти място си за 2 минути, каква е логиката да идваш 15 минути по-рано и да си тръгваш 15 минути по-късно.
При отчитане на работното време с карти длъжен ли е работника да се регистрира 15 минути преди започване на работното време и 15 след приключването му. С една дума ако трябва да си на работа от 8 сутринта, ако регистрираш картата си в 7,51 работодателя те санкционира, при напускане в 17 часа, ако регистрираш картата си в 17, 05 пак те санкционира. Има ли право на това и къде е регламентирано, че трябва да се явиш 15 минути преди започване на работното време и да напуснеш 15 минути след изтичане на работното време. Тези общо 30 минути не влизат в работното време и не се заплащат